Alkmaar / Cultuur · 30 augustus 2023

Stadswandeling Alkmaar Ontzet

In het kader van het 450-jarig jubileum van Alkmaar Ontzet is een speciale Ontzetwandeling tot stand gekomen. Tijdens de Kaaskoppenwandeling word je meegenomen in het verhaal van het Ontzet van Alkmaar in 1573.

Wist jij dat de term kaaskop is ontstaan tijdens het beleg 450 jaar geleden? Alkmaarders verdedigden zich vanaf de stadswallen met helmen op hun hoofd. Bij gebrek aan echte helmen droegen zij kaasmallen waarin kazen geperst werden, ook wel kaaskoppen genoemd. En zijn de blauwe stenen in de bestrating van de Gedempte Nieuwesloot je al eens opgevallen? Deze refereren aan de verdedigingsgracht die de stadsgrens vormde ten tijde van het Beleg en Ontzet.

Meer van dit soort ‘overblijfselen’ uit de tijd van het beleg vind je rond en door de stad en kom je ook tegen tijdens de Kaaskoppenwandeling, een samenwerking tussen Alkmaar Store (VVV) en Alexandra Honings (Stadsgids Alkmaar),

‘’In een kleine anderhalf uur loop je langs historische gebouwen en plekken waar de geschiedenis nog goed te zien is. Gezamenlijk met de uitleg die je in de route-folder vindt is dit echt een tot de verbeelding sprekende route. Leuk voor zowel bezoekers als Alkmaarders zelf!’’ Miranda Tonkes, Alkmaar Store (VVV)

De realisatie van deze route is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Stimuleringsfonds Alkmaar. Vanwege de viering van Alkmaar Ontzet 450 jaar is de route tot en met 8 oktober 2023 tijdelijk verkrijgbaar voor maar €1,00 bij de Alkmaar Store (VVV) in het Waaggebouw. De route blijft ook na 8 oktober beschikbaar tegen de reguliere prijs van €2,50. Naast deze Ontzetwandeling wordt Alkmaar Ontzet 450 jaar met een uitgebreid aanbod aan activiteiten en evenementen gevierd. De speciale UITagenda met het gehele aanbod vind je op www.alkmaarontzet450jaar.nl.

error: Content is protected !!