Om je bij een dreigend of acuut gevaar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen, kunnen hulpdiensten onder andere gebruikmaken van de sirenes, ook wel het luchtalarm genoemd.
De sirene waarschuwt mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan landelijk zijn, in één of meer gemeenten, maar ook alleen in één wijk.
Als je de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in je omgeving. Maar deze manier van waarschuwen voor calamiteiten wordt eind volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert.
De onderhoudscontracten van de WAS-palen lopen eind 2025 af. Dat moment wil de demissionair minister Yesilgöz aangrijpen om het systeem te ontmantelen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Sommige veiligheidsregio’s noemen het onbegrijpelijk en onverantwoord, vooral voor regio’s met een hoog risicoprofiel zoals Rotterdam-Rijnmond.
Mensen die in buitengebieden en dicht bij de grens wonen kregen de NL-Alert berichten vaak niet. En zij vragen zich af hoe je de mensen zonder mobiele telefoon bereikt.
Daarnaast vinden tegenstanders dat de sirenes minder kwetsbaar zijn dan het telefoonsysteem, omdat ze accu’s hebben voor het geval de stroom uitvalt.
Yesilgöz vindt dat NL-Alert, dat meldingen naar mobiele telefoons stuurt, inmiddels flink is verbeterd en de sirene nauwelijks nog voordelen biedt.
Zij laat weten dat het NL-Alert testbericht tijdens de laatste meting in december 92% van de Nederlanders bereikte. En dat op een aantal hoogrisicolocaties extra waarschuwingssystemen blijven bestaan.
Bron: NOS