Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat voor het laatst een veiling heeft plaatsgevonden bij de Broeker Veiling in Broek op Langedijk. Het was het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk. De Broeker Veiling werd omgevormd tot museum en is inmiddels een van de meest populaire toeristische attracties van de regio.
De rest is geschiedenis
In 1887 ontstond de veiling bij de Bakkersbrug. Toen nog in de open lucht en met name kool en dat verliep af en toe nog redelijk chaotisch. In de jaren daarna veranderde er veel. Er werd een tuinbouw coöperatie opgericht en er kwam een overdekte steiger. Vanaf 1903 werd er geveild met een mechanische veilingklok die nog steeds te zien is in het museum. In 1912 werd de nieuwe veilingzaal feestelijk geopend en tot 1973 was de veiling een bloeiende organisatie totdat mede door de ruilverkaveling in de jaren zestig het belang van vervoer over water afnam.
Op vrijdag 28 december 1973 viel het doek officieel voor de oudste groentedoorvaarveiling van de Wereld. Die dag werd er door Martinus Zijp uit Zuid-Scharwoude voor het laatst onder de klok door gevaren en werd zijn schuit met groene kool voor het laatst verhandeld. Het was overigens die dag geen feestdag. De schuit van Zijp voer met de vlag halfstok en een zwarte wimpel. Het was het einde van een lange historie nadat in 1887 Dirk Jongerling voor het eerst veilde.
Behoud van de Broeker Veiling
Ondanks dat er nog wel een paar veilingen overbleven, was dit wel de laatste vaarveiling. Redenen voor een aantal initiatiefnemers om stichting te vormen voor het behoud van de Broeker Veiling. Er werd veel geld binnen gehaald om de veiling en de lighallen volledig te restaureren. De ruim 1800 palen waren behoorlijk verrot en het gehele pand had groot onderhoud nodig. Een en ander gebeurde in fasen, maar door eerst het afmijnlokaal aan te pakken konden de deuren van het nieuwe museum al in juni 1974 open voor de eerste bezoekers.
50 jaar Museum BroekerVeiling
Volgend jaar bestaat het museum 50 jaar en dat wordt op verschillende manieren gevierd gedurende het hele jaar. Met name in de eerste week van juni vinden er verschillende feestelijke activiteiten plaats. Van een Proef! Festival, de officiële opening van de tijdelijke expositie Sloot, Koolinair tot een dag dat het museum gerund wordt door kinderen.