Dijk en Waard · 30 september 2024

Geen ongevraagde reclamefolders meer in de brievenbus

Geen ongevraagde reclamefolders meer in de brievenbus

DIJK EN WAARD – Per 1 oktober geldt in heel Dijk en Waard een stop op het verspreiden van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Deze reclamefolders mogen zonder ja-sticker niet meer in de brievenbus bezorgd worden. Als inwoners de reclamefolders willen blijven ontvangen, moeten ze vanaf 1 oktober een ja-sticker op de brievenbus hebben. Huis-aan-huisbladen vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Gemeente Dijk en Waard introduceert de ja-sticker. Dit betekent dat ongeadresseerd reclamedrukwerk niet meer bezorgd wordt, tenzij een ja-sticker aangeeft dat dit wel gewenst is. Tot nu toe was dit andersom en moest een sticker aangeven als folders niet welkom waren. De ja-sticker heeft geen gevolgen voor huis-aan-huisbladen zoals het Nieuwsblad Dijk en Waard. Deze worden volgens de wet niet gezien als ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Minder papierverspilling
Deze verandering is bedoeld om papierverspilling tegen te gaan. Vaak belanden folders ongelezen in de papierbak. Het voorkomen van afval is beter dan het achteraf scheiden en recyclen van papier. De ja-sticker moet de hoeveelheid papier verminderen. In andere steden, waar deze maatregel al geldt, heeft zo’n 22 procent van de inwoners een ja-sticker geplakt.

Online of per adres
Er zijn alternatieven voor ongeadresseerd reclamedrukwerk, zoals het online of via een app bekijken van folders. Ook kunnen geadresseerde folders ontvangen worden. Hiervoor kunnen inwoners zich aanmelden op diverse websites.

Ja-sticker verkrijgen
Voor wie toch ongeadresseerde reclame in de brievenbus wil, is de ja-sticker gratis op te halen bij het gemeentehuis in Heerhugowaard en bij De Binding in Zuid-Scharwoude. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur.

De sticker is ook te bestellen via de website: www.dijkenwaard.nl> Wonen en leven > Wonen > Nee-ja- of nee-nee-sticker.

Na invoering geldt:

Geen sticker of nee/ja-sticker: geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.

Ja-sticker: wel reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.

Nee/nee-sticker: geen reclamefolders, geen huis-aan-huisblade

error: Content is protected !!