Dijk en Waard · 18 januari 2024

Lia is dol op haar vierjarige pleegkind en kan het iedereen aanraden

“Momenteel staan er alleen al in Noord-Holland 119 kindjes op de wachtlijst. Dat is toch te triest voor woorden. Terwijl het zoiets fantastisch is. Ik zou het iedereen aanraden.”

‘Ons pleegkind is mij net zo lief als die van mezelf’

Lia Beemsterboer uit Noord-Scharwoude is sinds vier jaar, samen met haar vrouw Chantal, pleegmoeder van een ‘onwijs lief ventje’. Over de reden waarom hij bij Lia terechtkwam kan ze niet al te veel vertellen. Behalve dat zijn biologische moeder vanwege verslavingsproblematiek niet voor hem kon zorgen, en hij vlak na de geboorte door pleegzorg werd opgevangen. Toen hij vier weken oud was, kwam hij voor het eerst bij Lia en Chantal. Ze laat foto’s van het mannetje zien op haar telefoon maar verder moet zijn naam geheim blijven, en ook waar Lia woont. Om het kind te beschermen, maar ook om de privacy van de pleegouders en de biologische ouders te waarborgen.

VOORZICHTIG

“Kinderen worden niet zo maar uit huis geplaatst, daar gaat vaak een hele ellendige en stressvolle periode aan vooraf”, aldus Mariëtte Vos-Lambooy, bestuurder van pleegzorgorganisatie Parlan: “Daarom gaan wij er heel voorzichtig mee om. Zodra er een gezin beschikbaar is, is het ook heel belangrijk dat iedereen weet wat er van ze wordt gevraagd. Daarom vindt altijd een uitgebreide intake plaats, waar verwachtingen en wensen worden uitgesproken. Elk nieuw pleeggezin wordt uitgebreid gescreend. Kinderen kunnen trauma’s hebben, gedragsproblematiek, angsten en andere uitdagingen. Het bieden van een stabiel en veilig thuis staat voorop.”

EIGEN KAMER

Bij Lia thuis is er zelfs een slaapkamer voor het pleegkind ingericht en heeft hij een speelkamer, die hij heel graag deelt met de acht kleinkinderen van Lia en Chantal. “Die niet beter weten dat hij er ook bij hoort, als een van onze kleinkinderen. Als hij er een keer een weekend niet is dan wordt hij door iedereen gemist. Hij is ons net zo lief als die van onszelf.”

JEMAGERZIJN

Tijdens haar vrijwilligerswerk bij Jemagerzijn in Noord-Scharwoude, waar pleegouders kleding en andere benodigdheden kunnen krijgen en er altijd plek is voor een goed gesprek, hoort ze niet anders. “Natuurlijk zijn er ook weleens problemen bij de gezinnen, of gaat het niet altijd even lekker. Je haalt een kind met een rugzakje in huis, die soms al heel erg vol zit. Maar over het algemeen zien we bij Jemagerzijn mensen die net als wij, heel blij en dankbaar zijn dat ze dit zijn aangegaan en mogen doen.”

VEILIG GROEIEN

Helaas zijn er momenteel veel te weinig van die gezinnen. De cijfers van pleegzorgorganisaties laten zien dat de kinderen op de wachtlijst momenteel op een plek verblijven waar ze niet langdurig kunnen blijven of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om op te groeien. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders, terwijl de vraag naar pleegzorg nog altijd groter is.

GRENZELOOS VERWENNEN

Lia vindt zulke informatie verschrikkelijk. Want als je zoals zij veel liefde hebt te geven, dan is het zoiets moois om te doen. Waar mensen volgens Lia misschien huiverig voor zijn is de toewijding die het vraagt om een pleegkind in huis te nemen, en de verplichting die het met zich meebrengt. “Natuurlijk ga je het met hart en ziel aan, maar pleegouder worden wil niet meteen zeggen dat je er een kind bij krijgt. Het kind heeft altijd zijn biologische ouder of ouders, die staan op nummer één. Wij zijn er ter ondersteuning, om het kind in alle veiligheid en rust de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. En in ons geval om het grenzeloos te verwennen”, voegt ze lachend toe.

KIND ALS KADOOTJE

Daarom zijn ook de gezinnen die af en toe opvang bieden of, zoals Lia, logeer- en vakantieadres zijn, meer dan welkom. Zo haalt Lia hun ‘kadootje’ elke woensdag van school en dan blijft hij lekker spelen en eten. Maar hij komt ook vaak een weekend logeren en gaat zelfs met het gezin mee op vakantie. “Onlangs vroeg hij mij voorzichtig of we in de zomer weer met z’n allen naar die ene camping gaan. Toen ik zei dat hij gewoon weer mee mag, ontplofte hij bijna van blijdschap. Ik vind dat zo mooi.”

MEER INFORMATIE

In Noord-Holland zijn er momenteel 119 kinderen die wachten op een tweede thuis. Voor ieder kind heb je ongeveer 4 pleeggezinnen nodig om goed te kunnen matchen. Er zijn dus 476 pleeggezinnen nodig. Dit zijn zowel voltijd, deeltijd als crisis pleeggezinnen. Overweegt u pleegouder te worden? Op parlan.nl vindt u alle informatie en ervaringsverhalen van pleegouders zoals Lia en Chantal.

error: Content is protected !!