Eten en Gezondheid · 7 juni 2024

De gezondste knolgewassen, deel 1

Rapen, gember en bieten zijn wortel- of knolgroenten die onder de grond groeien.

Het toevoegen van deze groenten aan je voedingspatroon kan je gezondheid ten goede komen. Knolgewassen maken al heel lang deel uit van een gezond dieet. Een wortel- of knolgroente is een eetbare plant die onder de grond groeit. Aardappelen, wortelen en uien zijn een paar bekende voorbeelden. Er zijn echter veel andere soorten, elk met een eigen set voedingsstoffen en voordelen voor de gezondheid. Hier volgen de 13 gezondste knolgroenten die je kan toevoegen aan je voedingspatroon.

1. Uien
Uien zijn populaire knolgroenten die in veel keukens worden gebruikt. Ze bevatten veel vezels, vitamine C en antioxidanten. Antioxidanten zijn verbindingen die je cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve schade en ziekten kunnen helpen voorkomen. Onderzoek toont aan dat het eten van uien in verband kan worden gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het eten van 100 gram rauwe uien per dag de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagde bij mensen met diabetes. Bovendien is uit ander onderzoek gebleken dat uien mogelijk krachtige kankerwerende eigenschappen bezitten, waarbij observationele onderzoeken een verband leggen tussen een hogere inname van deze knolgroente en een lager risico op veelvoorkomende soorten kanker. Uien doen het goed in verschillende maaltijden en kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan salades, soepen, roerei, stoofschotels, rijst- of pastagerechten en nog veel meer.

2. Zoete aardappelen
Zoete aardappelen zijn kleurrijke en heerlijke knolgroenten die zeer voedzaam zijn en boordevol gezondheidsvoordelen zitten. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C, mangaan en vitamine A en een goede bron van verschillende antioxidanten – waaronder bètacaroteen, chlorogeenzuur en anthocyanen. Een review van drie onderzoeken wees uit dat 12 weken lang dagelijks 4 gram extract van witte zoete aardappel innemen de bloedsuikercontrole verbeterde bij mensen met diabetes. Vanwege hun vitamine A-gehalte suggereren sommige onderzoeken dat deze knolgroente ook de immuunfunctie kan verbeteren, kan beschermen tegen verlies van gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid kan ondersteunen. Zoete aardappelen kunnen worden gebakken, gekookt of geroosterd en worden gegeten als een heerlijk bijgerecht of toegevoegd aan van alles, van sandwiches tot salades tot ontbijtkommen. Zoete aardappelen kunnen helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en bevatten veel vitamine A, wat kan zorgen voor behoud van het gezichtsvermogen en verbetering van de immuniteit en huidgezondheid.

3. Knolraap (meiraap)
Knolraap is een heerlijke knolgroente die al worden eeuwenlang worden geteeld. Knolraap heeft een indrukwekkend voedingsprofiel en is een geweldige bron van vitamine C, vezels, mangaan en kalium. Het toevoegen van vitamine C aan je dieet kan helpen om je immuniteit te verhogen, waarbij één onderzoek opmerkte dat het binnenkrijgen van voldoende vitamine C kan helpen om de symptomen van luchtweginfecties zoals verkoudheid te verminderen en de ernst ervan te verkorten . Daarnaast wijst onderzoek uit dat het consumeren van meer kruisbloemige groenten, zoals meirapen, in verband kan worden gebracht met een lager risico op maag-, borst-, dikkedarm- en longkanker. Raapjes kunnen in bijna elk recept worden gebruikt in plaats van aardappelen. Probeer eens raapsteeltjes, koolsalade, roerbakgerechten of salade.

4. Gember
Gember is een bloeiende plant uit China die nauw verwant is aan andere wortelgroenten zoals kurkuma. Het zit boordevol antioxidanten, waaronder een specifieke verbinding genaamd gingerol, die in verband wordt gebracht met een lange lijst gezondheidsvoordelen. Uit een onderzoek bij 1.278 zwangere vrouwen bleek dat gember effectief was bij het verminderen van (ochtend)misselijkheid. Het kan ook pijn en ontstekingen verminderen, waarbij ander onderzoek heeft aangetoond dat gemberextract zou kunnen helpen bij het verlichten van menstruatiepijn en het verminderen van symptomen bij mensen met artrose. Gember is een geweldige toevoeging aan thee, soepen, smoothies en stoofschotels en kan een pittig tintje geven aan vrijwel elk gerecht. Gember is rijk aan antioxidanten en kan helpen misselijkheid te verminderen en pijn en ontstekingen te verminderen.

5. Bieten
Bieten horen tot de meest voedzame knolgroenten die er zijn, met een goede hoeveelheid vezels, foliumzuur en mangaan per portie. Ze bevatten ook veel nitraten, heilzame plantaardige stoffen die je bloedvaten kunnen verwijden, waardoor de bloeddruk kan dalen en je hart gezonder wordt. Studies tonen ook aan dat het eten van bieten de sportprestaties kan verbeteren en de bloedtoevoer naar je hersenen kan verhogen. Daarnaast hebben dierstudies aangetoond dat rode-bietextract kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben en de groei en verspreiding van kankercellen kan vertragen. Om te profiteren van de unieke gezondheidsvoordelen van bieten, kun je deze heerlijke knolgroente roosteren, persen voor sap, inmaken, koken of stomen.

6. Knoflook
Knoflook, een wortelgewas dat behoort tot het geslacht Allium, is nauw verwant aan uien, prei, bieslook en sjalotten. Elke portie knoflook bevat een goede hoeveelheid van verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder mangaan, vitamine B6 en vitamine C. Bovendien staat het bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, die meestal worden toegeschreven aan de stof allicine, die vrijkomt wanneer teentjes knoflook worden geplet, gekauwd of fijngehakt. Studies hebben aangetoond dat knoflook de hartgezondheid kan bevorderen door de bloeddruk en het niveau van totaal cholesterol en triglyceriden te verlagen. Het kan ook de immuunfunctie stimuleren, aangezien onderzoek aantoont dat het de ernst van de symptomen kan verminderen en infecties, zoals verkoudheid, kan helpen voorkomen. Het beste van alles is dat knoflook zeer veelzijdig is en kan worden gebruikt om de smaak van je favoriete hartige soepen, sauzen, bijgerechten en hoofdgerechten te versterken.

Bron A Healthy life

error: Content is protected !!