Noord-Holland · 21 december 2023

Brandweer Noord-Holland op de vingers getikt

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, inclusief de regionale brandweer, gewaarschuwd vanwege het inzetten van brandweerassistenten en het toepassen van het ‘first responder-concept’. Volgens de inspectie worden brandweerassistenten, die een verkorte opleiding hebben gevolgd, ingezet op enkele posten in vijf gemeenten in de regio.

Het ‘first responder-concept’ houdt in dat het korps Groet bij alarmering met een versneld geschoolde bevelvoerder mag uitrukken om brandweertaken uit te voeren, met uitzondering van het blussen van grote binnenbranden en complexe hulpverlening. Beide initiatieven zijn opgezet als experiment om het aantal vrijwilligers op peil te houden en de sluiting van brandweerposten in Noord-Holland Noord te voorkomen vanwege personele krapte.

De inspectie merkt op dat hoewel deze proeven al enkele jaren draaien, de functies van brandweer-assistent en first responder niet zijn opgenomen in het ‘besluit personeel veiligheidsregio’s’.

Bron: Beatfm.nl

error: Content is protected !!