Noord-Holland · 14 augustus 2024

Fietspaden provincie veiliger gemaakt met kantmarkering

Doortrappen Bevrijdingsfietstocht op vrijdag 3 mei

NOORD-HOLLAND – Vanaf maandag 26 augustus brengt de provincie Noord-Holland kantmarkering aan op fietspaden langs de provinciale wegen.

Deze witte lijnen aan de randen van het fietspad bevorderen de verkeersveiligheid voor fietsers. In 2024 wordt het eerste deel van de fietspaden van markering voorzien. De rest volgt in 2025. De fietspaden blijven toegankelijk tijdens de werkzaamheden. Fietsers kunnen beperkte hinder ervaren.

Planning en werkzaamheden

De werkzaamheden aan het eerste deel van de fietspaden starten maandag 26 augustus en zijn eind september voltooid. De fietspaden die onderdeel zijn van regionale netwerken of doorfietsroutes krijgen voorrang. Voor het tweede deel van de fietspaden starten de werkzaamheden begin volgend jaar. Deze zullen voor de zomervakantie van 2025 zijn afgerond.Fietspaden die bijna in onderhoud gaan zijn hierop een uitzondering. Deze fietspaden worden aangepakt tijdens het onderhoud.

De verwachting is dat eind 2025 alle fietspaden zijn voorzien van kantmarkering. Op de werklocaties worden ongeveer 2 weken voor de start van het werk met gele borden vooraankondigingen geplaatst. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden uitlopen. Tijdens de werkzaamheden blijven de fietspaden toegankelijk. Fietsers kunnen beperkte hinder ervaren. Als het nodig is, wordt het verkeer met verkeersregelaars om de werkzaamheden begeleid.

Verkeersveiligheid voor fietsers

Het toevoegen van kantmarkeringen maakt fietspaden veiliger voor fietsers. De witte strepen op de rand van het fietspad zorgen voor een duidelijke grens tussen het fietspad en de berm. Daardoor ontstaat er beter zicht op het verloop van het fietspad. Bovendien kunnen fietsers door de kantmarkering het fietspad beter zien in het donker, tijdens slechte weersomstandigheden en in een bosrijke omgeving. Zelfs als je naar een tegenligger kijkt. Dit samen heeft tot gevolg dat fietsers minder snel van de weg raken, wat leidt tot minder verkeersongelukken met fietsers.

Meer informatie

Omwonenden en weggebruikers kunnen met vragen of voor meer informatie terecht bij het Servicepunt van de provincie via telefoonnummer 0800 200 600 (gratis) of servicepunt@noord-holland.nl.

error: Content is protected !!