Noord-Holland · 7 november 2023

Flinke inzet Natuurwerkdag Noord-Holland

De weersvoorspelling hield de deelnemers van de 23e editie van de Natuurwerkdag niet tegen. Op vrijdag 3 én zaterdag 4 november deden bijna 1.000 deelnemers mee, waaronder Gedeputeerde Rosan Kocken.

De deelnemers werkte mee aan ruim 80 natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten. 

De Natuurwerkdag viel dit jaar in de Nationale Klimaatweek en bood een kans om zorgen over het klimaat om te zetten in actie.

Met storm Ciarán en de vele regenval voorafgaand aan de Natuurwerkdag, vielen sommige klussen letterlijk in het water. Enkele locaties waren niet meer toegankelijk. 

Gelukkig konden de meeste activiteiten doorgaan. Op heel veel plekken werd er geklust aan het leefgebied van amfibieën en reptielen, insecten, zoogdieren en vogels. 

Zo zijn er bijvoorbeeld bomen en struiken geplant, broeihopen voor ringslangen gemaakt en wilgen geknot. De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. 

Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Het helpt hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang tijdens van extreme regenval. 

Zorg voor het landschap is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving. 

Maar bovenal is het samenwerken in de natuur wat de mensen bindt en enthousiasmeert om mee te doen, zelfs in de regen.

Foto: Directeur Bas Rüter van Landschap Noord-Holland en Gedeputeerde Rosan Kocken tijdens de Natuurwerkdag (Yorinde Diepstraten)

error: Content is protected !!