Noord-Holland · 18 oktober 2023

Man die 14-jarige jongen in het gezicht schopt vanwege gegooide pepernoot moet de cel in

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag een 26-jarige man veroordeeld voor poging tot zware mishandeling na een incident dat plaatsvond op 20 november 2022 in Hoorn. De verdachte wordt schuldig bevonden aan opzettelijk aanrijden van een veertienjarige jongen en het toebrengen van een trap in het gezicht van het slachtoffer. Dit gewelddadige incident ontstond nadat de jongen een pepernoot tegen de auto van de verdachte had gegooid. De man krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Het incident vond plaats op 20 november 2022, toen de veertienjarige jongen samen met een vriend pepernoten aan het gooien was. Een van deze pepernoten raakte de auto van de verdachte. Geschrokken door de mogelijke schade stopte de verdachte zijn auto en liep achter de twee jongens aan. Toen hij hen niet kon vinden, keerde hij terug naar zijn auto en reed verder. Op een gegeven moment zag hij de jongens op de stoep lopen en besloot met zijn auto de stoep op te rijden, waarbij hij de jongen aanreed. Onmiddellijk na de aanrijding stapte de verdachte uit en gaf de jongen een trap in het gezicht terwijl hij nog op de grond lag.

Bewijs

Hoewel de verdachte ontkent dat hij de jongen heeft aangereden, oordeelt de rechtbank dat er voldoende bewijs is voor deze aanrijding. Getuigenverklaringen en een opname van een deurbelcamera ondersteunen dit oordeel. Na de aanrijding heeft de verdachte boos op het slachtoffer afgelopen en hem in het gezicht getrapt, wat resulteerde in de aanklacht van poging tot zware mishandeling.

Zeer kwalijk

De rechtbank hekelt het handelen van de verdachte en neemt het hem zeer kwalijk. Na het gewelddadige incident vertrok hij zonder enige zorg voor het slachtoffer, dat op dat moment slechts veertien jaar oud was en geen partij was voor de verdachte. Uit de schriftelijke verklaring van het slachtoffer blijkt dat de daden van de verdachte een diepgaande impact op hem hebben gehad. Bovendien waren diverse omstanders getuige van het gewelddadige gedrag van de verdachte en waren geschokt en ontdaan.

Raadsel

De motivatie achter het handelen van de verdachte blijft voor de rechtbank een raadsel, waarover hij tijdens de zitting onvoldoende duidelijkheid heeft verschaft. Desondanks heeft de verdachte geen strafblad en werkt hij mee met de reclassering. Daarom heeft de rechtbank besloten tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf. Gedurende een proeftijd van twee jaar zal de verdachte zich aan verschillende voorwaarden moeten houden, zoals melden bij de reclassering, deelnemen aan behandelingen en schulden aflossen.

Bovendien heeft de rechtbank de verdachte opgedragen een schadevergoeding van bijna 2.665 euro te betalen, voornamelijk voor immateriële schade, aan het slachtoffer.

error: Content is protected !!