Alkmaar · 18 oktober 2023

Herfstvakantie 2023: populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders

Herfstvakantie 2023: populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders

Na een heerlijke zomervakantie is het voor velen alweer tijd om na te denken over het volgende uitstapje: de herfstvakantie! Of het nu voor een weekendje weg is of een hele week. Met de familie of als stel, het kan een gelegenheid zijn om de koffers weer te pakken en te genieten van de indian summer. Waar het in de zomer te heet was in zuidelijke landen, is oktober de uitgelezen kans om van aangename temperaturen te genieten. Holidu, één van Europa’s bekendste boekingsportalen voor vakantiehuizen (www.holidu.nl), heeft uitgezocht wat de populairste vakantiebestemmingen zijn voor Nederlanders tijdens de herfstvakantie 2023. Hierna werden ook de prijzen en het gemiddelde aantal gasten voor iedere bestemming bekeken.

Ook ons eigen Egmond aan Zee scoort hoog op de lijst vakantiebestemmingen.
Ook ons eigen Egmond aan Zee scoort hoog op de lijst vakantiebestemmingen. (Foto: Rogier van Kerkhoven)

Spanje is de populairste bestemming in de herfst

Spanje wordt het meest gekozen als vakantiebestemming door Nederlanders in oktober. Favoriet is Malaga, maar ook Valencia en Lloret de Mar staan hoog bovenaan. Op het moment heersen nog heerlijke temperaturen in het land, perfect voor een last minute strandvakantie. Naast Spanje is ook Portugal geliefd voor een herfstvakantie onder de zon, met Albufeira en Lissabon als meest populaire steden tijdens de vakantieweken. Maar ook Nederland is in trek in oktober! Veel reizigers kiezen ervoor om even lekker uit te waaien aan zee in Egmond aan Zee, Zoutelande en Zandvoort.

Behalve strandvakanties zijn citytrips ook heel populair tijdens de herfstvakantie. Londen, Lissabon en Barcelona, citytrip bestemmingen bij uitstek, staan in de top 10 van meest gezochte vakantiebestemmingen voor de herfst. Een stedentrip in eigen land is ook populair: Maastricht wordt graag in oktober bezocht.

Herfstvakantie 2023: populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders

Wat is zijn de duurste en goedkoopste bestemming?

De duurste stad in de ranking is Parijs. Een verblijf in de stad van de liefde kost je gemiddeld 393 euro per nacht tijdens de herfstvakantie. Andere wereldsteden zijn ook niet goedkoop in oktober. Voor een vakantie naar Londen, Barcelona en Rome betaal je gemiddeld meer dan 200 euro per nacht. De duurste bestemmingen in Nederland zijn Maastricht en Egmond aan Zee, waar een vakantiehuis huren gemiddeld 190 en 175 euro per nacht kost.

Hoewel de herfstvakantie een populaire tijd is om te reizen, zijn er ook goedkopere bestemmingen te vinden onder de favorieten herfstbestemmingen. Voor de drie goedkoopste steden tijdens de herfstvakantie, reis je het beste af naar Nerja, Calpe en Albufeira waar de prijzen per nacht gemiddeld net iets boven de 100 euro eindigen. Blijf je liever dichter bij huis? Dan zijn Schoorl en Zoutelande geweldige bestemmingen, met een gemiddelde prijs per nacht tussen 100 en 135 euro.

De herfstvakantie voor vrienden en familie

De herfstvakantie blijkt een echte familievakantie te zijn, sinds het gemiddeld aantal gasten dat boekt tussen de 3 en 7 personen ligt. Ook is de herfstvakantie natuurlijk een uitgelezen kans om met een groep vrienden of verschillende families een mooie tijd door te brengen.

De meest populaire bestemmingen voor een vakantie met een grote groep van 6 of 7 personen zijn Maastricht, Alicante en Durbuy. Deze steden zijn geweldig leuk als je graag met je vrienden of familie wat quality time wilt doorbrengen. Samen gezellig winkelen, dineren, sporten of wat cultuur opsnuiven, het kan allemaal. Gezinnen met kinderen kiezen dan weer vaker voor een strandvakantie in Spanje of Portugal, in stadjes zoals Benidorm en Nerja. Hier kun je kiezen uit veel kindvriendelijke activiteiten en uitstapjes. 

Onderzoeksmethode

De gegevens zijn in oktober 2023 verzameld uit de Holidu-database door het team van experts van Holidu Group. De gegevens hebben betrekking op de weken van de herfstvakantie van regio Noord, Midden en Zuid, van 13 oktober tot 31 oktober. Prijzen zijn gemiddeld per nacht, berekend tussen 13 en 31 oktober voor alle vakantiehuizen beschikbaar tussen de 2 en 8 personen. De Holidu-website verzamelt en vergelijkt het aanbod van meer dan 15 miljoen vakantiehuizen en registreert meer dan 110 miljoen bezoekers per jaar.

error: Content is protected !!