Noord-Holland · 8 juni 2024

Provincie stapt over op ledlampen

De provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. De helft van de lampen is al eerder vervangen. Volgens planning volgt de rest in 2025.

Teveel licht in de nacht verstoort het natuurlijke ritme van mensen, planten en dieren. De provincie kiest er daarom voor de wegen alleen te verlichten waar dat nodig is voor de verkeersveiligheid.

De lampen worden daarom vaker en eerder gedimd in de avond en nacht. Dit bespaart energie, zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt.

De ledlampen verbruiken de helft minder energie dan de traditionele verlichting. Ook gaan de ledlampen 20 jaar mee, dat is 4 keer langer dan de oude lampen.

Gelijk met de vervanging worden de lampen zo ingesteld dat ze vaker en eerder dimmen. De al eerder vervangen ledlampen worden tijdens het reguliere onderhoud opnieuw ingesteld.

Dit levert een extra energiebesparing op van 14%. De investering in ledlampen wordt binnen 10 jaar terugverdiend.

De nieuwe ledlampen krijgen een warmere lichtkleur dan voorheen. Dat zorgt voor minder overlast voor mens en dier. Op locaties waar veel vleermuizen zijn wordt vleermuisvriendelijke verlichting toegepast.

De aangepaste verlichting draagt bij aan het bereiken van de doelen van de provincie Noord-Holland voor klimaat en bescherming van de natuur.

error: Content is protected !!