Regio · 23 september 2024

Eenzaamheid in de regio is schrikbarend

Hartjes uitdelen in Week tegen Eenzaamheid

REGIO – Jaarlijkse vindt de Week tegen Eenzaamheid plaats. De week wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De medewerkers van OGGZ Vangnet & Advies onderdeel van GGD Hollands Noorden worden bijna dagelijks geconfronteerd met mensen die eenzaamheid ervaren. In Nederland voelt 1 op de 10 mensen zich erg eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van.

Schokkende cijfers
In 2022 heeft het onderzoeksbureau van de GGD een gezondheidsonderzoek gehouden waarin ook vragen over eenzaamheid zijn gesteld. De uitkomsten waren schokkend.

In de regio Kop van Noord-Holland, voelt 47,7% van de 18 tot 65 jarigen zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam. In de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder, voelt 50,1% zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam.

In de regio Noord-Kennemerland voelt 45,9% van de 18 tot 65 jarigen zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam. Voor 65 jaar en ouder is dat 47,1%.

Ontmoeten en nieuwe contacten leggen
In veel plaatsen zijn er speciale activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Dit jaar worden in de gemeente Castricum 37 activiteiten georganiseerd.

Gedurende het jaar door organiseren verschillende maatschappelijke organisaties 21 activiteiten in Castricum, Akersloot, Limmen en de Woude. U kunt ook altijd terecht bij Steunpunt Eenzaamheid. Er zijn Steunpunten in Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo.

Kom in actie!
De GGD Hollands Noorden roept op: Kom in actie! Want de gevolgen van eenzaamheid zijn groot.

error: Content is protected !!