112 / Alkmaar · 26 januari 2024

Man die agent met auto meesleepte veroordeeld voor poging tot doodslag

Man (33) veroordeeld tot jaar gevangenisstraf voor winkeldiefstal met geweld in Heiloo

ALKMAAR – De rechtbank Noord-Holland heeft een man veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor een poging tot doodslag op een politieagent.

De verdachte, die eerder was aangehouden vanwege identiteitsfraude, reed weg in zijn auto terwijl de politieagent hem vasthield. De agent werd ruim 220 meter meegesleept en liep letsel op.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte bewust het risico nam dat de agent met hoge snelheid tegen het asfalt zou slaan en daarbij zou overlijden of zou worden overreden. Hierdoor werd een poging tot doodslag bewezen geacht. De man kreeg naast de gevangenisstraf van 2 jaar ook een rijontzegging van 2 jaar opgelegd en moet de agent een schadevergoeding van 4.500 euro betalen.

Het incident vond plaats toen de politie de verdachte aanhield nadat hij zich eerder had geïdentificeerd met een vals paspoort. Tijdens de aanhouding reed de man weg, waarbij de agent vast kwam te zitten en werd meegesleept. De agent werd daarbij herhaaldelijk geslagen en riep om te stoppen, maar de verdachte negeerde dit. Het slachtoffer heeft uiteindelijk zelf moeten loslaten om niet onder het voertuig terecht te komen.

Volgens de rechtbank heeft de politieagent slechts relatief licht letsel overgehouden aan het incident door zijn moedige en doortastende optreden. De verdachte werd schuldig bevonden aan poging tot doodslag en identiteitsfraude

error: Content is protected !!