Alkmaar / Natuur · 6 juni 2024

Alkmaar in de top 10 meest vergroende steden van Nederland

Tijdens het Urban Future event op woensdag 5 juni heeft de gemeente Alkmaar een plek in de top 10 behaald in de verkiezing voor meest vergroende stad van Nederland. De gemeente Hoofddorp werd uitgeroepen als winnaar. De plek in de top 10 is voor Alkmaar een mooie waardering voor de vele initiatieven die worden genomen op het gebied van vergroening.

Vergroening steeds zichtbaarder in de hele gemeente
De gemeente Alkmaar zet flinke stappen in het vergroenen. Zo is er in de afgelopen vier jaar al meer dan 30.000 m2 groen bij gekomen. Niet voor niets hebben de gemeente Alkmaar en Stadswerk072 in 2022 al de Green Cities Europe Award in ontvangst mogen nemen. Ook daarna is het vergroenen voortgezet en wordt er gekeken naar locaties waar het mogelijk is om bestrating te vervangen voor openbaar groen. Niet alleen in het stedelijk gebied, maar ook industrieterrein de Beverkoog is zo’n locatie die regen- en hittebestendig gemaakt is door het inzetten van groen.

Vergroenen doen we samen
Gemeente Alkmaar en Stadswerk072 kunnen het vergroenen niet alleen doen. Hierbij is de hulp van inwoners nodig. Zo doet Alkmaar mee aan het NK tegelwippen waarbij inwoners tegels uit hun eigen tuin inruilen voor groen.

Wethouder Openbare Ruimte, Jasper Nieuwenhuizen: “We zijn ontzettend trots op een plek in de top 10. De gemeente Alkmaar is samen met haar inwoners namelijk volop bezig om te vergroenen. Van grotere groenprojecten tot geveltuintjes en de aanleg van tiny forrests. Groen werkt verkoelend, verminderd de wateroverlast, komt de biodiversiteit ten goede en zorgt voor een veel fraaier straatbeeld.”

Groene Stad Challenge
De jaarlijkse Groene Stad Challenge is een initiatief van Sweco, NL Greenlabel en ingenieursadviesbureau Husqvarna.Voor deze derde editie van de Groene Stad Challenge is het groen in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners van 124 deelnemende gemeenten geanalyseerd. Er is gekeken in welke stad er het meeste groen is bijgekomen ten opzichte van 2022. Voor meer informatie over de organisatie kunt u terecht op https://groenestadchallenge.nl/.

error: Content is protected !!