Alkmaar · 8 augustus 2023

Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar: het toneel van maatschappelijke discussies

Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar: het toneel van maatschappelijke discussies

Afgelopen zaterdag 5 augustus vond Jungle In The Bieb plaats in Alkmaar. Een synoniem voor constructieve gesprekken over cultuur, diversiteit en de zichtbaarheid van diverse gemeenschappen in Alkmaar. Onder begeleiding van ervaren gespreksleiders gingen Alkmaarders in de bibliotheek respectvol met elkaar in gesprek. De Alkmaarse kunstenares Maria del Carmen zal het dialoog vertalen naar een kunstwerk, dat later dit jaar te zien is in het Stedelijk Museum Alkmaar. – 

“Jij bent een vertegenwoordiger van jouw cultuur”

Levi, stadsdichter van Hoorn opende de ochtend met spoken word over de samenleving. Daarna gingen bezoekers in kleine groepen in gesprek over twee stellingen: “Cultuur heeft invloed op hoe mensen met elkaar omgaan” en “Ik herken (historische) verhalen van mijn gemeenschap in de stad Alkmaar” . Vanaf het moment dat de groepen begonnen met hun dialogen was één ding meteen duidelijk: respect hebben voor elkaar en iedereen in zijn waarde laten is het allerbelangrijkste. Maar er is meer, iedereen vertegenwoordigt een cultuur. Een van de deelnemers voegde toe: “Waar ook ter wereld ben jijzelf een vertegenwoordiger van jouw cultuur. Dit moet je kunnen delen in je eigen stad maar ook in het buitenland. Delen van kennis en cultuur is essentieel voor onze maatschappij.”

Ook ontstonden er gesprekken rondom onderwijs en de vorming van het Nederland van nu. Een lerares van de lokale basisschool vindt het aan haar en haar collega’s om de kinderen kennis te laten maken met verschillende culturen. Je kunt wel stellen dat er in de Noord-Hollandse steden nog veel te behalen valt op het gebied van inclusiviteit in de stad. Jungle In The Bieb zette hiervoor stappen in de juiste richting!

Van dialoog naar kunstwerk in de expositie Gezichten van Noord-Holland

De gesprekken van Jungle In The Bieb Alkmaar vormen de inspiratie voor een kunstwerk dat onderdeel wordt van de expositie ‘Gezichten van Noord-Holland’.  De expositie is te zien in het Frans Hals Museum, Amsterdam Museum en Stedelijk Museum Alkmaar.

“We zijn erg trots om samen te werken met de partner Gezicht van Noord-Holland,” vertelde initiatiefnemer Christian Nana over het vervolg van Jungle In The Bieb en de evenementen van Stichting Work Heart, Make Art. “De gesprekken van vandaag zijn binnenkort te zien in de musea van Noord-Holland. Dat is een fantastische stap richting meer inclusiviteit en diversiteit in de musea en de cultuursector. Dat is exact waar Stichting Work Heart Make Art en Gezichten van Noord-Holland om draaien.”

Het kunstwerk wordt onthuld tijdens Jungle In The Museum Alkmaar. Dit evenement vindt half september plaats in het Stedelijk Museum Alkmaar.

error: Content is protected !!