Alkmaar / Cultuur · 25 september 2023

‘Cultuur verbindt volken in Europa’: Lessenserie Rebellie

‘Cultuur verbindt volken in Europa’: Lessenserie Rebellie

Historica Liane Vissers van ’t Hof geeft tijdens verzorgt op zondag 24 september een Europa Actueel lezing in de bibliotheek in Alkmaar Centrum. In deze lezing geeft zij een mooie inkijk in het leven van Europese rebellen die van grote invloed zijn geweest. De lezing is gratis te bezoeken en start om 13.30 in de bibliotheek in Alkmaar Centrum.

Onze Europese cultuur heeft naast veel beroemde schrijvers, componisten en schilders ook dwarsliggers. Mensen die niet volgens gebaande paden willen leven, maar het anders doen. Rebellen die een statement willen maken en vooral wars zijn van gezag.

Dat begon al in de oudheid met de Griekse filosoof Socrates. Door zijn manier van vragen stellen, werd hij ‘de horzel van Athene’ genoemd. Veel mensen zijn geïnspireerd door hem. Zo verzetten diverse punkgroepen zich tegen de gevestigde orde. Zangeres Nadja Tolokonnikova van punkgroep Pussy Riot, is ook zo iemand. En Jacques Brel! Hij heeft zich nooit willen aanpassen en zijn teksten inspireerden mensen als Bob Dylan en David Bowie. Pippi Langkous is rebel in het jeugdboek van Astrid Lindgren, in haar tijd taboedoorbrekend.

Europa Actueel lezingen
Bibliotheek Kennemerwaard en Neios bieden iedereen die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft, de mogelijkheid zichzelf goed te laten informeren over actuele zaken.

De Europa lezingen worden verzorgd door Neios (het Netwerk Europese en internationale oriëntatie in onderwijs en samenleving), een netwerk van educatieve dienstverleners. Neios wil kennis en inzichten delen en Europese en internationale ontwikkelingen op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier uitleggen.

Aanmelden

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op zondag 24 september van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar, Gasthuisstraat 2. De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. Dat kan via info@neios.nl.

error: Content is protected !!