Alkmaar · 28 juli 2023

Gemeente Alkmaar biedt veel steun aan de cultuursector

Concept beleidskader kleine windturbines

De gemeente Almaar biedt op meerdere manieren steun aan de culturele sector. Voor aankomend jaar kunnen er namelijk meerdere soorten subsidies aangevraagd worden door de makers. Één van deze subsidies bestaat al, één andere is nieuw in het leven geroepen. De gemeente hoopt op veel ideeën en aanvragen.

Met al deze initiatieven is er veel ruimte voor mooie, nieuwe ideeën binnen onze gemeente. Ik hoop dat dit alle kunstenaars, of ze nou amateur zijn of professional, weer helpt om wat steviger in de schoenen te staan. Ik wil hen dan ook aanmoedigen om zich bij ons te melden, durf te vragen!

Wethouder Anjo van de Ven

Meer subsidie voor de amateurkunst
Voor amateurkunstverenigingen zal het in 2024 mogelijk zijn om extra subsidie aan te vragen. Er is voor deze groep een aanvullende subsidie beschikbaar met een maximum van 150.000,- per jaar. Behalve voor de bekostiging van hun reguliere activiteiten, kunnen de verenigingen dan ook geld aanvragen voor extra activiteiten. Het aanvragen van deze subsidie kan op de website van de gemeente Alkmaar.

Dit najaar gaat de gemeente het gesprek aan met amateurkunstverenigingen, om op te halen waar zij op de lange termijn behoefte aan hebben – wellicht willen zij extra concerten of een inspiratievolle verenigingsdag organiseren, een masterclass volgen, of bijvoorbeeld die ene dirigent op vaste basis inhuren.

De Makersimpuls
De Makersimpuls is oorspronkelijk in het leven geroepen als Coronaherstelfonds. Inmiddels ligt deze tijd gelukkig al even achter ons, maar de naweeën van deze periode kunnen nog gevoeld worden binnen de culturele sector. Met de Makersimpuls kunnen 4 tot 5 individuele creatieve makers voor 1 jaar geld aanvragen om te investeren in eigen ontwikkeling.

Zo heeft vorig jaar de 22-jarige Alkmaarse cabaretier, Luuk Ransijn, gebruik gemaakt van deze subsidie. Hij timmerde flink aan de weg en heeft dit jaar zelfs de Amsterdams Kleinkunst Festival Sonneveldprijs in ontvangst mogen nemen.

Het is mogelijk om vóór 1 september een aanvraag in te dienen op de website van de gemeente Alkmaar, voor de tweede en tevens laatste tranche. Volgend jaar zal dit speciale Coronaherstelfonds namelijk niet langer meer bestaan.

Warm hart voor jongeren binnen de culturele sector
Naast deze twee subsidieregelingen is er vorige week door wethouder Anjo van de Ven ook bekendgemaakt dat de gemeente Alkmaar van start gaat met de Impuls Jongerencultuur. Deze subsidie kan per 1 augustus aangevraagd worden door jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud, of door culturele- of jongerenorganisaties. Met deze subsidie hoopt de gemeente jongeren meer kunst te laten maken en te laten beleven. De gemeente Alkmaar heeft binnenkort dus meerdere initiatieven lopen die de culturele sector een stevig handje helpen.

-Einde persbericht-

Meer informatie
Bel dan met de perstelefoon van de gemeente Alkmaar, 072-548 9555. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar. U kunt ook een e-mail sturen naar communicatie@alkmaar.nl

error: Content is protected !!