Alkmaar · 6 juli 2023

Iris van Asselt: ‘door mee te doen aan Wadlopen voor Water hoop ik toch dat ik iets kan bijdragen’

“Natte schoenen, zand tussen mijn tenen, en door de modder lopen, dat is eigenlijk helemaal niks voor mij” aldus Iris van Asselt, duurzaam interieur ontwerper en klimaatburgemeester voor de gemeente Dijk en Waard. “Ik heb mij toch opgegeven voor deze sponsorloop eind augustus omdat ik zo hoop iets bij te kunnen dragen aan de watercrisis.”

Als klimaatburgemeester en duurzaam interieur ontwerper speelt duurzaamheid een grote rol in mijn leven. Samen met mijn gezin woon ik in een eco-community. Wij hebben ons eigen, biobased huis gebouwd en in mijn werk inspireer ik mensen graag met een duurzame manier van wonen. Tijdens de wereldreizen die ik met mijn partner en gezin heb gedaan hebben wij de gevolgen van watertekort en overvloed gezien. Opgedroogde rivieren in Iran, kapotte waterpompen in Mongolië en een overstroming in Pakistan. Dat heeft zoveel indruk gemaakt dat ik mij graag inzet voor aandacht voor de watercrisis.

Watercrisis
Zelfs in Nederland merken we nu dat het enorm droog is. Gelukkig hebben wij nog wel schoon drinkwater er uit de kraan in huis. Daarom voel ik mij dankbaar en bevoorrecht dat ik hier woon. Ik vind het bizar dat er dagelijks in ons land zoveel drinkwater door het toilet gespoeld wordt. Het voelt oneerlijk. Wij hebben thuis een droogtoilet en daarmee besparen we gemiddeld 60.000 liter drinkwater per jaar! Ik denk dat we midden in een watercrisis zitten alleen wij er hier nog niet zoveel van merken.

Wadlopen voor Water
Nadat ik de petitie ‘Stop seks voor water’ had getekend kreeg ik een mail van Simavi met de vraag of ik mee wilde doen met Wadlopen voor Water’. Ik twijfelde geen moment en heb mij opgegeven. Ik was enorm verbaasd dat er blijkbaar veel (seksueel) geweld voorkomt rondom de waterpompen in Afrika en Azië. Vrouwen en meisjes halen het drinkwater en moeten daar soms lang voor lopen. Zeker als de waterpomp in hun eigen dorp stuk is. De waterpompen zijn vaak in beheer van mannen en die willen dan seks in ruil voor water. Ik vind dit zo afschuwelijk en voel mij zo machteloos dat dit gebeurd. Simavi zet zich samen met het Water Justice Fund in om dit te stoppen.

Geld inzamelen 
Met de sponsorloop Wadlopen voor Water haal ik geld op wat gebruikt wordt om op een duurzame manier waterprojecten te realiseren in Nepal, Bangladesh en Kenia. Hierbij richten ze zich vooral op vrouwen en meisjes en zorgen ze er voor dat die minder afhankelijk worden. Op dit moment ben ik hard aan het trainen voor deze expeditie in eigen land. Ik denk aan de vrouwen en meisjes die elke dag ver moeten lopen, met zware flessen water, door de brandende zon. Om in leven te blijven. Dat is pas zwaar!

Wil je ook sponsoren? Dat kan via deze link https://ap.lc/RavVO

error: Content is protected !!