Alkmaar · 23 april 2024

Koningsdag 2024 in Alkmaar. Wat is er allemaal te doen?

Ook dit jaar kleurt Alkmaar oranje. Tijdens Koningsnacht (vrijdag 26 april) en Koningsdag (zaterdag 27 april) vieren we het grootste volksfeest van het jaar. De bruisende festiviteiten in zowel de binnenstad als de omliggende dorpen en locaties beloven een waar spektakel te worden voor jong en oud. Op www.koningsdag-alkmaar.nl staat een overzicht van alle activiteiten in de gemeente Alkmaar.

Koningsdag op het Waagplein. Foto: Ed van de Pol

Koningsnacht: Een kleurrijk begin

De festiviteiten trappen af op 26 april om 15.00 uur met de vrijmarkt in de binnenstad en kinderkermis op het Kerkplein. Op verschillende locaties, waaronder het Waagplein, de Platte Stenenbrug en het Ritsevoort, zorgen artiesten en DJ’s ervoor dat de sfeer er goed in zit.

Ook wethouder Robert te Beest kijkt uit naar de oranjegekte: ‘’Het is een moment waarop onze stad nog meer tot leven komt, waar verbinding ontstaat en we met z’n allen een geweldige tijd hebben. Koningsdag brengt altijd een enorm feest met zich mee, waarin de goede sfeer en het samenzijn centraal staan. We kijken er enorm naar uit om onze inwoners en bezoekers te verwelkomen voor deze bijzondere viering van onze nationale trots’’.

Koningsdag: Een dag vol vertier

Op Koningsdag gaat de vrijmarkt in het centrum om 08.00 uur van start, terwijl in Park De Oude Kwekerij een kindervrijmarkt plaatsvindt met verschillende spelletjes. In Oudorp begint de dag met spelletjes en een vrijmarkt op het Nyenburghplein, gevolgd door een middagprogramma met drankjes, hapjes en muziek.

In De Rijp is naast de vrijmarkt een leuke puzzeltocht voor de jeugd georganiseerd en natuurlijk het ‘keiensmijten’. Nieuw dit jaar is Koningspark Festival in het Victoriepark; een speciale familiezone met muziek, springkussens en spelletjes voor alle leeftijden, en een feestgebied met disco voor bezoekers van 14 tot 17 jaar.

Hal 25 fungeert als groot festivalterrein waar naast dansen ook workshops te volgen zijn. En voor wie behoefte heeft aan een ontspannen Latin-vibe, biedt Stadsstrand De Kade een perfecte plek om bij te komen onder het genot van hapjes en drankjes.

Alle Oranje-informatie op één plek

Aangezien Koningsnacht en -dag drukker zijn dan normaal in de stad, adviseren we bezoekers om goed voorbereid op pad te gaan. De NS rijdt op Koningsdag met een speciale Oranjedienstregeling en zet op verschillende trajecten langere en extra treinen in. Connexxion verzorgt overdag en ’s nachts bussen om mensen van en naar de evenementen te vervoeren. Fietsers kunnen hun fiets gratis stallen in de bewaakte fietsenstallingen in het centrum.

Voor het volledige programma van Koningsnacht en -dag en de extra dienstregelingen van Connexxion, ga je naar www.koningsdag-alkmaar.nl en volg de social media kanalen van Alkmaar Prachtstad.

error: Content is protected !!