Alkmaar · 8 maart 2024

Samen maken we Alkmaar vogelvriendelijker: Ruim 100 nestkasten voor gierzwaluwen opgehangen

Een bijzondere dag voor de gierzwaluwen in Alkmaar en een prachtig voorbeeld van samenwerking in onze gemeente! De laatste van meer dan honderd nestkasten voor gierzwaluwen is op 7 maart feestelijk opgehangen in Schermerhorn. Deze nestkast werd persoonlijk afgeleverd bij mevrouw Nicolette Le Febvre en haar buren door onze wethouder van Dierenwelzijn, Jasper Nieuwenhuizen.

Overhandiging nestkasten gierzwaluwen aan westeinde in Schermerhorn met wethouder Nieuwenhuizen. Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Deze actie, gestart op Nationale Dierendag 2023, was bedoeld om de gierzwaluw te helpen. Deze vogel vindt het steeds moeilijker om een goed thuis te vinden.

Extra nestkasten

Na een oproep van de gemeente om vijftig nestkasten aan te vragen, ontvingen wij veel enthousiaste reacties en 250 aanvragen! Daarop is besloten om extra nestkasten uit te geven. Met de hulp van onze inwoners en de samenwerking met Stichting Animo en de Vogelwerkgroep Alkmaar, hebben hebben de gierzwaluwen in Alkmaar nu meer plaatsen om veilig te nestelen.

De keuze voor de locaties van de nestkasten was een zorgvuldig proces. In samenwerking met experts van Gierzwaluwen Nederland en Stichting Animo hebben we de beste plekken uitgekozen. De inwoners met een geselecteerde locatie hebben vervolgens de nestkasten bij Stadswerk072 opgehaald en zelf aan hun huis opgehangen.  

error: Content is protected !!