Alkmaar / Natuur · 19 augustus 2023

Wedstrijd voor mooiste geveltuin in Alkmaar verlengd

Als u een klein tuintje heeft gecreëerd langs een muur of in een boomspiegel in de openbare ruimte van de gemeente Alkmaar, kunt u deze nomineren voor de Geveltuintjeswedstrijd van Stichting ANIMO.

Een geveltuin is een strook begroeide openbare ruimte die gelegen is tegen een gevel of muur van een huis. Het tuintje is meestal niet breder als een straattegel en wordt onderhouden door de bewoner van dat huis. Planten en bloemen kunnen spontaan langs de gevel groeien of men kan door het verwijderen van enkele tegels zelf een tuintje aanleggen. Ook een zelf beplante boomspiegel kan in aanmerking komen.

De gemeente Alkmaar, en ANIMO geven de volgende richtlijnen voor het maken van geveltuintjes:

  • het trottoir moet begaanbaar blijven voor invalidenwagens, kinderwagens etc., Er moet een meter overblijven. (behalve als, zoals in de spoorbuurt, er geen bredere trottoirs zijn)
  • men mag maximaal 1 tegel breed (30/30 cm) uit de gevel verwijderen
  • Zand mag men vervangen door (biologische) grond tot een diepte van maximaal 40 cm, ivm kabel en leidingen zand en puin dient men  zelf af te voeren.
  • De geveltuin wordt door de bewoner onderhouden.

Een deskundige jury bekijkt alle tuintjes. Het gebruik van inheemse en biologische planten die beter zijn voor vlinders en bijen, wordt aanbevolen. Diversiteit en gevelbedekking door bijvoorbeeld klimplanten tellen zwaar mee bij de jury.

U krijgt bericht wanneer de prijsuitreiking zal plaatsvinden (eind september). Stichting Animo zal de drie mooiste geveltuintjes of boomspiegel belonen met een bon van hortus in Alkmaar

Een deskundige jury zal alle tuintjes bekijken. Eigenlijk was de aanmelding voor de Geveltuintjeswedstrijd tot uiterlijk 10 augustus, maar de sluitingsdatum voor het mooisgevel tuintje en boomspiegel in Alkmaar is verlengd tot 1 september. Voor deelname ga je naar animo-alkmaar.nl of mail je met animo@animo-alkmaar.nl.

error: Content is protected !!