Noord-Holland · 27 april 2024

Haltes aanpassen belangrijkste stap voor toegankelijk ov

Het openbaar vervoer is voor iedereen. Ook reizigers met een beperking moeten daar zelfstandig gebruik van kunnen maken.

De provincie Noord-Holland heeft een plan gemaakt waarin staat wat de provincie de komende 4 jaar hiervoor gaat doen.

Het volledig toegankelijk maken van de bushaltes is de belangrijkste actie. In 2040 moet al het openbaar vervoer in Nederland volledig toegankelijk zijn.

Een volledig toegankelijke halte heeft een goede hoogte voor een gemakkelijke instap. Is breed en hoog genoeg om met een rolstoel makkelijk in en uit de bus te komen en heeft ribbeltegels voor mensen met een visuele beperking.

De provincie is opdrachtgever voor het openbaar vervoer in 3 gebieden in Noord-Holland. In deze gebieden liggen ongeveer 3000 bushaltes. Ongeveer 40% daarvan is al toegankelijk voor mensen met een beperking.

Wie de halte moet aanpassen, hangt af van de weg waaraan de bushalte ligt. Is het een provinciale weg of is de weg van de gemeente?

Haltes waar kleine ingrepen nodig zijn, worden eerst gedaan. Haltes waar grote ingrepen nodig zijn, worden aangepast bij het eerstvolgende groot onderhoud.

Daarnaast verleent de provincie subsidie aan gemeenten voor het toegankelijk maken van hun bushaltes. Sinds 2022 heeft de provincie daarvoor € 1,5 miljoen aan subsidie uitgekeerd.

Daarmee zijn tientallen haltes volledig toegankelijk gemaakt. De provincie wil ook de komende jaren subsidie beschikbaar stellen.

error: Content is protected !!