Noord-Holland / Regio · 31 juli 2023

Rover dringt aan op actie tegen verschraling ov in Noord-Holland

Geen treinen dit weekend tussen Alkmaar en Uitgeest, overwegen Heiloo dicht

Reizigersvereniging Rover verzoekt de provincie en gemeenten in Noord-Holland om actie te ondernemen tegen de inkrimping van het treinverkeer in het noorden van de provincie. Dat schrijft de reizigersvereniging in een brief aan het provinciebestuur en de gemeenteraden langs de lijn Den Helder-Alkmaar-Haarlem.

Hoewel de NS elders in het land probeert de beperkingen als gevolg van personeelstekorten terug te draaien, blijkt dit niet het geval te zijn in Noord-Holland, aldus Rover. Zo zal de spitsintercity tussen Alkmaar en Haarlem niet terugkeren.

Ook is de NS van plan om de intercity tussen Alkmaar en Amsterdam op vrijdag te halveren, waardoor ze slechts eens in het halfuur zullen rijden. “Als deze plannen doorgaan, verliezen treinreizigers naar Alkmaar de helft van hun reismogelijkheden op vrijdagochtend, op een moment dat juist de populaire Alkmaarse kaasmarkt plaatsvindt”, stelt Ludolf Maat van Rover

Gebrekkige aansluiting

Naast het verlies van reismogelijkheden maakt de reizigersorganisatie zich ook zorgen over de gebrekkige aansluiting van het treinverkeer op ander openbaar vervoer. “Na de voorgestelde maatregelen zullen tien verschillende buslijnen niet meer op tijd aansluiten op de trein in Alkmaar, waardoor de overstap vanuit het noorden van de provincie in Alkmaar aanzienlijk langer zal zijn”, aldus Maat.

Rover verzoekt de provincie en de gemeenten langs de lijn Den Helder-Alkmaar-Haarlem om bij de NS aan te dringen op een herziening van deze plannen. Dit zou volgens Rover niet alleen het openbaar vervoer ten goede komen, maar ook het autoverkeer verminderen, aangezien meer mensen voor de trein zouden kiezen en daarmee de files op de A9 zouden afnemen.

error: Content is protected !!