Algemeen · 14 oktober 2023

Politie wil geen uit-publiek Europese voetbalclubs meer naar aanleiding geweld Alkmaar

De politiechefs van de politie-eenheden Amsterdam, Rotterdam, Noord-Holland en Oost-Brabant hebben een brief ondertekend waarin ze aangeven dat wat hen betreft uit-supporters van Europese voetbalclubs niet meer welkom zijn als die zich hebben misdragen. De politiechefs roepen in de brief de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar en Eindhoven op om alle supporters van een buitenlandse club te weren als zij hebben deelgenomen aan supportersgeweld.

In de afgelopen periode zijn in Nederland meerdere incidenten geweest rond Europese voetbalwedstrijden. Het ging om ernstig supportersgeweld waarbij diverse politiemedewerkers gewond zijn geraakt. Het meest recente voorbeeld hiervan was de wedstrijd AZ–Legia Warschau. Het afgelopen seizoen was een lichte daling te zien van het totaal aantal geweldsincidenten binnen het betaald voetbal. Toch worden politiemedewerkers in toenemende mate geconfronteerd met gecoördineerd en georganiseerd, heftig supportersgeweld.

Zo zijn bij het meest recente incident op 5 oktober de politiemedewerkers van de Mobiele Eenheid niet alleen fysiek belaagd, waarbij een collega bewusteloos is getrapt, maar zijn ook geweldsmiddelen van hen afgenomen. Naast zorgen om de veiligheid van hun medewerkers, zien de politiechefs dat de inzetten drukken op de capaciteit.

error: Content is protected !!