Alkmaar / Natuur · 10 november 2023

Wiebe van Erkelens en Henk Adriaanse aan de slag als Klimaatburgemeesters

Wiebe van Erkelens en Henk Adriaanse aan de slag als Klimaatburgemeesters

Wiebe van Erkelens en Henk Adriaanse mogen zich de Klimaatburgemeesters van gemeente Alkmaar noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Klimaatburgemeesters spelen een belangrijke rol door inwoners met een duurzame, klimaatbewuste initiatief te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Een Klimaatburgemeester is een inspiratie voor de wijk, vereniging of collega’s. Iemand die zelf klimaat bewuster wil leven en zich inzet om ook anderen te inspireren mee te doen. Uiteindelijk gaan 245 Klimaatburgemeesters in 156 gemeenten aan de slag om klimaatverandering onder de aandacht te brengen en klimaatactiviteiten te organiseren. Wiebe van Erkelens en Henk Adriaanse uit gemeente Alkmaar zijn één van hen. Wiebe (53) en Henk (73) zijn duurzame doeners. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor anderen om een duurzamer leven te leiden. Wiebe: “Ik ben Klimaatburgemeester omdat ik de leefomgeving van mens, flora en fauna duurzaam wil verbeteren.” Henk: “Ik ben een Alkmaarder met een groot netwerk binnen mijn gemeente. Door mijn netwerk nu in te zetten hoop ik mijn mede-Alkmaarders meer milieubewustheid bij te brengen en ze te inspireren zich ook in te zetten voor het klimaat.”

Nationale Klimaatweek
In 2030 dient de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Deze doelen kunnen we alleen halen als we ons gezamenlijk inzetten: overheid, bedrijven, organisaties en alle inwoners van Nederland. Gelukkig gebeurt er al veel in de samenleving. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) vestigen we de aandacht op deze duurzame, klimaatbewuste initiatieven die worden georganiseerd door inwoners, bedrijven en gemeentes. De NKW vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november en wordt afgetrapt door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, bij Klimaatburgemeester Aïcha Raqibi in Rotterdam. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden.

error: Content is protected !!