Noord-Holland · 4 oktober 2023

Studenten Vonk oogsten eerste fortenthee in kruidentuin bij Fort K’IJK

Studenten van de opleiding Vonk hebben voor het eerst de inheemse kruiden geoogst uit De K’IJKtuin bij Fort K‘IJK in Uitgeest. De kruiden in de tuin worden gebruikt voor het maken fortenthee en in toekomst voor andere culinaire producten zoals kefir.  

Directeur van Landschap Noord-Holland Bas Rüter en wethouder Jan Schouten namens gemeente Uitgeest openden op 28 september de proeverij met fortenthee in samenwerking met  KETTER&Co  en Wilder Land.

De tuin is een aantrekkelijke trekpleister geworden voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers.  De studenten van VONK staken de afgelopen jaren flink de handen uit de mouwen om deze tuin aan te leggen in het kader van Biodivers Perspectief.

Dat is een vierjarig programma in Noord-Holland voor natuurinclusief leren èn ondernemen.  Studenten van verschillende studierichtingen onderzoeken hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen verbeteren en hoe je dit kunt inzetten als verdienmodel.  

Sinds 2022 is de groene omgeving van Landschap Noord-Holland hun nieuwe  praktijkleerplek. Zij kregen voor het opzetten van de K’IJKtuin hulp van ervaren boswachters.  

Tijdens openingstijden van het fort op donderdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur kan iedereen langs de tuin wandelen om een kijkje te nemen. 

De tuin ligt rondom het fortwachtershuis van Fort K‘IJK .  Vanaf dit najaar is de heerlijke zelf gekweekte kruidenthee beschikbaar voor liefhebbers. 

De K’IJKtuin is onderdeel van Land&Hand, een initiatief van KETTER&Co in samenwerking met VONK (vmbo- en mbo-onderwijs), Landschap Noord-Holland, Medigran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land (producent inheemse thee).

KETTER&Co heeft afgelopen zomer de New European Bauhaus-prijs van de Europese Commissie in ontvangst mogen nemen voor hun landelijke project, Land&Hand. Ook de K’IJKtuin valt onder dit project.  

Foto: VONK studenten © Yorinde Diepstraten

error: Content is protected !!