Algemeen · 4 oktober 2023

Het is dierendag! Waarom vieren we dierendag op 4 oktober?

Een extra blaadje sla voor konijn Fluffy, een langere wandeling met hond Woef. Of een speelballetje voor kat Luna. Oh wee als je je huisdier op 4 oktober niet extra verwent, het is immers dierendag! Sinds wanneer vieren we dierendag en wie heeft deze feestdag voor je trouwe viervoeter bedacht?

In 1930 werd voor de eerste keer Werelddierendag gevierd

Dierendag werd voor het eerst gevierd in 1930. Het idee kwam van de Tsjechische Ilse Winter. Zij schreef in 1927 een brief naar Margaret Ford, de voorzitter van de Internationale Dierenbeschermingsvereniging. Daarin stelde ze een internationale dag voor de dieren voor. Ford vond dit een goed idee.

Maar waarom vieren we dierendag op 4 oktober?

Er moest nog wel een datum voor dierendag geprikt worden. Dat werd 4 oktober. Waarom? Dit is de sterfdag van Fransiscus van Assisi (1181-1226). Deze religieuze man gaf veel om de natuur en het lot van zwervers, zieken en dieren. Als eerbetoon aan hem riepen Winter en Ford 4 oktober uit tot Werelddierendag.

Op Werelddierendag promoten mensen dierenrechten

In de beginjaren werden er op deze dag vooral veel beschouwende teksten gepubliceerd over de relatie tussen mens en dier. Sinds de jaren 60 wordt dierendag meer aangegrepen voor de promotie van dierenrechten. Zo begon stichting Wakker Dier in 2010 de campagne EetGeenDierendag. De boodschap: ‘verwen’ varkens en kippen op 4 oktober door ze niet op te eten.

In 2014 riepen diverse organisaties moslims op om niet te slachten op 4 oktober. Of dat nut had? Waarschijnlijk niet. Dat jaar viel dierendag toevallig samen met het offerfeest. En laat dat nou nét een van de belangrijkste feestdagen voor moslims zijn.

Nog meer weetjes over dierendag

  • Toen dierendag werd ingevoerd, was het verschijnsel ‘themadag’ nog nieuw. Dierendag sloot aan bij de korte lijst themadagen als de Dag van de Arbeid (1890), Vrouwendag (1910), Moederdag (ca. 1914) en Boomplantdag (1919).
  • De Dierenbescherming is het actiefst in de week van dierendag. In 1972 werd voor het eerst een open asieldag gehouden in Zutphen. Tegenwoordig houden alle bij de Dierenbescherming aangesloten asiels open huis op dierendag.
  • In plaats van de levende dieren te verwennen, herdenken sommige mensen liever hun overleden huisdier op Werelddierendag.
  • Geef je huisdier op dierendag een een extra knuffel, daar worden jullie allebei gelukkiger van.
error: Content is protected !!