112 · 7 oktober 2023

Aanhouding 16-jarige jongen vanwege explosie; politie start grootschalig opsporingsonderzoek

Aanhouding 16-jarige jongen vanwege explosie; politie start grootschalig opsporingsonderzoek

De politie heeft een 16-jarige verdachte aangehouden in verband met een explosie op donderdag 5 oktober in de Zijperstraat in Alkmaar.

Rond 23.20 uur kreeg de politie een melding van een harde knal in de Zijperstraat. Aangekomen op locatie zagen agenten duidelijke schade aan het desbetreffende pand, vermoedelijk veroorzaakt door zwaar vuurwerk. Op de nabijgelegen Kwakelkade hielden omstanders iemand onder controle die zou zijn weggerend bij het pand. Deze persoon is aangehouden door de politie.

De verdachte is een 16-jarige jongeman uit de gemeente Zaanstad. Hij zit nog vast en zijn rol wordt verder onderzocht.

Recherche Alkmaar start TGO
De politie in Alkmaar is vandaag, naar aanleiding van deze aanhouding en eerdere explosies, een TGO gestart. Een TGO-onderzoek is een opsporingsonderzoek dat wordt uitgevoerd door een Team Grootschalige Opsporing (TGO). Het TGO is een tijdelijke organisatiestructuur van politie en Openbaar Ministerie (OM) wat is ingericht voor de aansturing van complexe rechercheonderzoeken met een grote maatschappelijke impact.

De eerste dagen van een onderzoek wordt onder andere buurtonderzoek gedaan, camerabeelden in de directe omgeving worden gezocht en uitgekeken, rechercheurs verhoren onder meer vrienden, familie en bekenden van de slachtoffers en getuigen. Daarnaast onderzoeken de forensische recherche sporen en aanwijzingen, zoals vingerafdrukken, voetafdrukken, DNA-materiaal en voorwerpen die op de misdaadplek zijn gevonden. In het laboratorium onderzoeken rechercheurs deze ‘stille getuigen’ of ze in relatie staan tot mogelijke verdachten. Op basis van scenario’s wordt het onderzoek voortgezet: wie kan het gedaan hebben en waarom?

Het TGO-onderzoek zal zich niet enkel richten op de uitvoerders van de explosie, maar ook wordt er intensief onderzoek gedaan naar de mogelijke opdrachtgevers.

Locaties en data
Lekstraat in Alkmaar, 14 september
Bannewaard in Alkmaar, 30 september
Ruusbroechof in Alkmaar, 2 oktober
Baansingel in Alkmaar, 2 oktober
Koedijkerstraat in Alkmaar, 3 oktober
Ruusbroechof in Alkmaar, 4 oktober
Bagijnenstraat in Alkmaar, 4 oktober
Zijperstraat in Alkmaar, 5 oktober
De politie, gemeente Alkmaar en het Openbaar Ministerie deden in een eerder stadium een dringende oproep dat de explosies in de Noord-Hollandse stad moeten stoppen. Lees hiermeer.

Melden helpt
Ziet u een verdachte situatie? Bel dan altijd 112. Hebt u informatie over (de achtergronden van) een soortgelijk incident? Meld dit dan via 0900-8844. Mocht u het eng of spannend vinden om te melden, dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of van het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734). Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij winnen op onopvallende wijze informatie in en beschermen de tipgever ten alle tijden. Beelden en foto’s kunnen verzonden worden via www.politie.nl/upload.

Getuigenoproep/camerabeelden
De politie doet graag een beroep op buurtbewoners en bewoners uit omliggende straten om op hun deurbelcamera’s of camera’s in hun auto te kijken of er rond de tijdstippen van de incidenten beelden zijn opgenomen. Die willen we dan heel graag ontvangen. Camerabeelden kunnen via dit formulier worden ge-upload: www.politie.nl/upload. Als dit niet mogelijk is dan kan ook een afspraak gemaakt worden via 0900-8844.

error: Content is protected !!