Alkmaar · 2 november 2023

Lonneke van Heugten is onze nieuwe stadsdichter

Lonneke van Heugten is onze nieuwe stadsdichter

Per november, vandaag dus, start Lonneke van Heugten (42) als de nieuwe Alkmaarse stadsdichter. Lonneke zal deze titel dragen tot het einde van de huidige termijn – 1 januari 2025. Maria Barnas, de eerdere stadsdichter, legt haar stadsdichterschap neer.

Nieuwe stadsdichter
De afgelopen (bijna) twee jaar heeft Maria Barnas de rol van stadsdichter vervuld voor de gemeente Alkmaar. Lonneke van Heugten neemt vandaag het stokje van haar over en mag nu de titel ‘stadsdichter van Alkmaar’ dragen. Voor de selectie voor de periode van 2022-2025 scheelde het weinig of Van Heugten werd gekozen. Inmiddels heeft ze nóg meer ervaring opgedaan en timmert ze sterk aan de weg met haar poëzieprojecten in Alkmaar.

Graag wil ik Maria Barnas bedanken voor haar invulling van het stadsdichterschap de afgelopen twee jaar. Vandaag start Lonneke van Heugten als de nieuwe stadsdichter van Alkmaar en daar ben ik blij om. Ze is erg veelzijdig en heeft een brede interesse – dat past perfect bij de titel van het stadsdichterschap. Ik ben erg benieuwd naar het werk dat zij zal gaan maken de komende tijd. Ik nodig je uit om het gedicht ‘Alkmaar, ik verklaar’ alvast op te zoeken – dan weet je gelijk met welk kaliber dichter we hier te maken hebben…

Wethouder Anjo van de Ven

Wie is Lonneke van Heugten?
Lonneke van Heugten is poëet-performer en woordkunstaanjager in Alkmaar. Ze schrijft gedichten en verhalen onder haar naam Apollonia en is frontvrouw van de poëziepunk / poenkband GALM. Als ‘De Nachtvlinder’ laat zij sinds 2018 de poëzie in de stad ontpoppen met schrijfworkshops en andere creatieve evenementen.

Dame op een podium die door een microfoon spreekt
Lonneke van Heugten – door Wout van Heck

Maria Barnas heeft me als dichter en kunstenaar geïnspireerd en ik voel me vereerd dat ik haar mag opvolgen. Mijn doel als stadsdichter is om de poëzie in de stad zichtbaar te maken. Poëzie is zoveel meer dan alleen een gedicht in een bundel. Voordrachten, ‘spoken word’, gedichten op maat, beeldende woordkunst en theatrale performances zijn allemaal vormen van poëzie die je kunt zien en ervaren. Daarom is het motto voor mijn stadsdichterschap: “Poëzie moet je zien”.

Lonneke van Heugten

Maria Barnas in Stedelijk Museum Alkmaar
Tot maart 2024 is het ruimtelijke gedicht I saw all the mirrors van Barnas te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar. Deze installatie is gebaseerd op een verhaal uit 1945 van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges, waarin Alkmaar voorkomt.

-Einde persbericht-

Meer informatie?
Bel dan met de perstelefoon van de gemeente Alkmaar, 072-548 9555. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur bereikbaar. U kunt ook een e-mail sturen naar communicatie@alkmaar.nl.

error: Content is protected !!